Sightseeing met ma en pa

Zoals eerder aangekondigd waren de voorbije dagen mijn ouders op bezoek. En aangezien ze met de auto kwamen, konden we hier van de gelegenheid gebruik maken om wat buiten centrum Kopenhagen rond te rijden.

Maar eerst zijn we uiteraard het centrum gaan verkennen en hebben we onder andere de oude brouwerij van Carlsberg bezocht. Best wel de moeite eigenlijk, het proces van bier brouwen wordt duidelijk uitgelegd met de oude en de nieuwe technieken naast elkaar. Enige gelijkenis met de brouwerij van Palm viel ons meteen op eens we in de stallen met boerenpaarden kwamen. Palm is dan ook de brouwerij die de Belgische markt van Carlsberg voorziet. In het ticket van de rondleiding (65 DKK) zijn 2 consumpties voorzien waarbij je kan kiezen tussen Carlsberg, Carls special, Tuborg groen en Tuborg Classic (en frisdrank). Voor meer exotische bieren betaal je 25 DKK.

Op weg naar mijn werk zijn we door Frederiksberg park gepasseerd en hebben we een boom ontdekt die vol hing met fopspenen. Blijkbaar geven kinderen in Denemarken hun fopspeen niet aan Sinterklaas of de Kerstman, maar aan het elfje die in die bepaalde boom leeft. Ergens in de komende week wordt de boom helemaal leeg gemaakt en kunnen er weer een heel jaar kinderen hun tutter aan hangen.

Tijd voor een uitstap: het Frederiksborg kasteel in Hillerød leek ons het bezoeken waard. Et terecht, zo bleek. Het kasteel is op zich niet zo enorm oud, een 400j, maar het is overweldigend rijkelijk aangekleed. En vooral, alles is intact! prachtige plafonds, majestatische meubelstukken en kisten overal, schilderijen, portretten en wenteltrappen boordevol wapenschilden. Het toppunt van het kasteel is de grote ridderzaal, die boven op de bijna even impressionante kerk/kapel zit, waar geen enkele vierkante millimeter ongedecoreerd is gebleven. Dé locatie voor decadente feesten.

Nadien bezochten we Louisiana, een museum voor moderne kunst dat aan de kust gelegen is. Kijken naar de ‘artistieke’ bezoekers was bijna even leuk als het bezichtigen van de kunststukken zelf, waaruit ik nog eens bevestigd kreeg dat sommige mensen er echt een vreemde smaak op nahouden 🙂 Een mooi museum wel, dat veel groter is dan dat het langs buiten lijkt en dat wat doet denken aan Kröller-Müller.

Oh ja, vrijdag was het hier J-day (J van Jule, kerstmis) waarop de Deense brouwerijen hun kerstbier lanceren, een plezierige belevenis en een plezante uitvinding, dat kerstbier :-p

This entry was posted in Denmark, Personal and tagged , , . Bookmark the permalink.