Familiebezoek en Roskilde

Familiaal bezoek het voorbije weekend, deze keer zijn mijn ouders en beide zussen langs geweest om mijn nieuwe (tijdelijke) thuisbasis te verkennen. Kopenhagen centrum ken ik ondertussen al redelijk goed, maar ik had nu ook de kans om iets minder dichtbij gelegen bezienswaardigheden van Denemarken te bezoeken.

Roskilde was de bestemming van de uitstap. Deze stad kent een zeer rijke geschiedenis (het was 500 jaar lang de hoofdstad van Denemarken) maar is in feite niet erg groot, zoals zowat alle Deense steden die niet Kopenhagen zijn.

Belangrijkste bezienswaardigheden in Roskilde:

Het Viking boten museum: waar, zoals het voor een normaal museum betaamd, 5 opgegraven boten tentoongesteld staan; maar er is meer dan alleen dat. Ze bouwen er nog steeds boten volgens de Viking traditie en zijn met het grootste ervan (Glendalough), een exacte replica van een van de opgegraven schepen, recent de historische reis naar Dublin en terug gaan maken. ‘s Zomers kan je er blijkbaar zelf meevaren en er worden ook jeugdkampen ter plekke ontvangen. Een goed voorbeeld hoe musea niet saai kunnen zijn.

De kathedraal (Roskilde Dom): hier worden al van oudsher de leden van de koninklijke familie begraven. De tombe’s staan vrij in de toegankelijke ruimte en blijkbaar liggen de lichamen er ook effectief in want de nodige koeling is aanwezig. Na een aantal generaties koningen werd de crypte te klein en vanaf dan werd er om de zoveel tijd een extra kapel aan de kathedraal bijgebouwd. Deze kapellen werden elk in de stijl van hun eigen tijd ontworpen, wat een zeer chaotische hoeveelheid nissen en kapellen creëert. Zowat alle grote Europese kunststromingen zijn vertegenwoordigd (vanaf de gotiek): vroeg- en laat gotiek, barok, renaissance enz.

Wat me nog het meest intrigeerde was wat er iets buiten Roskilde te zien is. Na een blits bezoek aan een impressionant kasteel met bijbehorend landgoed in Lejre konden we ergens tussen Lejre en Øm namelijk een grafheuvel bezoeken. 5000 jaar oud is zo’n megalitische constructie en ze zijn blijkbaar niet zo zeldzaam in de streek. Dit exemplaar was is zo goed bewaard gebleven dat het vrij toegankelijk is voor iedereen om er binnen te gaan. Mijn fascinatie voor zulke oude constructies is er (ook na het bezoek deze zomer aan de tempels in Malta die ruwweg uit dezelfde tijd stammen) zeker niet op achteruit gegaan.

This entry was posted in Denmark, Personal and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Familiebezoek en Roskilde

Comments are closed.